INLOGGEN COMPASITY
Corona, Nieuws, Tips, UWV

Vakantie naar een land met een oranje reisadvies

Vakantie naar een land met een oranje reisadvies

Mag dat?
Vakantie naar een land met een oranje reisadvies wordt afgeraden. Voor “rode” landen geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een van deze landen, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan.

Echter, kunt u uw werknemer niet verbieden op reis te gaan naar een land of gebied met een oranje of rood reisadvies. Uw werknemer weet bij vertrek of terugkomst dat het overheidsadvies voor thuisquarantaine geldt.
Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om op tijd terug te zijn om de volledige quarantaine af te maken. Als uw werknemer na terugkomst niet thuis kan werken, hoeft u geen loon door te betalen.

Wijzigt het reisadvies naar oranje of rood en keert uw werknemer zo spoedig mogelijk terug van vakantie om het quarantaine-advies op te volgen? Dan behoudt uw werknemer – in principe – het recht op loondoorbetaling tijdens deze quarantaine periode, als deze buiten de geplande vakantieperiode valt. 

In overleg kunt u vastgestelde vakantiedagen terugdraaien of wijzigen maar daar hoeft u als werkgever niet op in te gaan. U mag van de werknemer verlangen dat de vastgestelde vakantiedagen woren opgenomen.

Kiest uw werknemer er voor om – ondanks het gewijzigde veiligheidsadvies – toch zijn gehele geplande vakantieperiode te blijven? Dan verliest hij mogelijk het recht op loondoorbetaling.

Om verrassingen te voorkomen, doet u er als werkgever verstandig aan uw werknemers te informeren over hoe uw bedrijf omgaat met thuisquarantaine.

Ga voor meer informatie over vakantie naar een land met oranje reisadvies naar:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven/werkgevers-en-ondernemers

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Contact
Login Verzuimzignaal